Dakisolatie, welke soorten zijn er?
Dakisolatie is verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan soorten. Het aanbod is behoorlijk uitgebreid en daarom is het niet altijd even makkelijk om de meest geschikte dakisolatie soort voor uw situatie te vinden. Want met welk dakisolatie materiaal maakt u nu de beste investering en levert u het meeste rendement op?
Om die reden schreven wij dit artikel over alle verschillende dakisolatie materialen. Lees snel verder!
Dakisolatie soorten
Qua dakisolatie soorten onderscheiden we minerale wol, dakisolatie van kunststof materialen en milieuvriendelijke dakisolatie. Deze drie groepen zijn nog verder onder te verdelen.
Minerale wol
Dakisolatie materialen van minerale wol zoals glaswol of rotswol zijn vanwege de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding erg populair. Deze materialen isoleren erg goed, zijn gemakkelijk te verwerken en dus ook nog eens relatief goedkoop ten opzichte van overige dakisolatie soorten. Minerale wol is erg populair voor isolatie van hellende daken, zoldervloeren en spouwmuren. Ook deze dakisolatie soort kunnen we verder onder verdelen.
Glaswol
Glaswol. Misschien wel het bekendste dakisolatie materiaal van allemaal en dat is niet voor niets. Goedkoop. Goede brandwerendheid. Goede isolatiewaarde en ook nog eens eenvoudig op maat te snijden. Hierdoor is het vrij eenvoudig om glaswol tussen de kepers van een hellend dak te klemmen. Eenmaal juist geplaatst zal er weinig beweging meer in komen.
Zorg wel voor beschermende handschoenen en een stofmasker. De vezels in glaswol zijn namelijk irriterend voor ogen en longen!
Rotswol
Minder bekend, maar daardoor niet minder geschikt; net als glaswol beschikt rotswol over uitstekende isolatie eigenschappen. Rotswol als isolatiesoort zien we meestal terug bij hellende daken, maar ook als isolatiemateriaal voor bijvoorbeeld de zoldervloer. Qua eigenschappen verschilt rotswol niet veel van glaswol, maar rotswol isoleert akoestisch beter dan glaswol. Rotswol is verkrijgbaar als plaatmateriaal en in dekens.
Zorg ook hier weer voor goede handschoenen en een stofmasker. Ondanks dat rotswol minder irriterend is als glaswol is het gebruik van beschermende handschoenen en een stofmasker aangeraden.
Gespoten glaswol
Gespoten glaswol wordt veelal gebruikt in spouwmuren, maar ook bij isolatie van hellende daken en/of plafonds. Deze minerale wol-soort met een fijne wolachtige structuur wordt ingespoten en hierdoor is er minder kans op zogenoemde 'koudebruggen'.
Gespoten glaswol komt dan ook de energieprestatie zeker ten goede.
Isolatie materiaal op basis van kunststof
Kunststof dakisolatie materialen zoals PUR en PIR zijn chemische (hard)schuimen. De basis is aardolie. Deze lichte isolatiematerialen isoleren goed en zijn niet gevoelig voor vocht. Door dit gegeven is isolatiemateriaal op basis van kunststof uitstekend geschikt voor isolatie van vochtige ruimtes als de kelder of de badkamer. Tevens zien we deze isolatie soort terug bij isolatie van platte daken.
Gespoten PUR
Gespoten PUR schuim (polyurethaanschuim) isoleert niet alleen erg goed; PUR is erg duurzaam. Doordat het schuim alle gaten en kieren goed afdekt heeft u geen last van de eerder genoemde koudebruggen.
PUR is niet het meest vriendelijke dakisolatie materiaal, maar presteert vaak wel het beste.
PIR isolatieplaten
PIR isolatieplaten (polyisocyanuraat) worden meestal gebruikt bij isolatie van platte daken. Hoge isolatiewaarde. Vochtbestendig. Drukvast. Een wandeling over het dak gedurende of na de werkzaamheden is dus geen probleem.
Tevens zijn PIR isolatieplaten brandwerend en eenvoudig te verwerken. Hierdoor zijn de PIR isolatieplaten niet alleen geschikt als dakisolatie materiaal, maar ook voor bijvoorbeeld de zoldervloer.
Milieuvriendelijke dakisolatiesoorten
De hierboven genoemde dakisolatiematerialen zijn, thermisch gezien, uitstekende materialen om uw woning mee te isoleren, maar niet de meest milieuvriendelijke dakisolatiematerialen. Voor de milieubewuste bouwer zijn verschillende milieuvriendelijke dakisolatie materialen verkrijgbaar zoals schapenwol, papiervlokken, houtwol, kurk of zelfs hennep.
Schapenwol
Schapenwol. We kennen het allemaal. Maar ook als dakisolatie materiaal?
Jazeker! Schapenwol kent een uitstekende warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder schommelt qua temperatuur. Net als andere dakisolatie materialen heeft schapenwol goede vochtregulerende eigenschappen.
Schapenwol is een zeer geschikt ecologisch isolatiemateriaal, maar heeft één nadeel; het is zo ongeveer het duurste milieuvriendelijke isolatiemateriaal.
Papiervlokken
Gerecycleerd krantenpapier als dakisolatie soort. Veel milieuvriendelijker wordt het bijna niet. Papiervlokken, ook wel cellulose genoemd, hebben goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit.
Houtwol
Ook houtwol beschikt over de zojuist genoemde eigenschappen: goede vochtregulatie en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen, net als bijvoorbeeld glaswol-dekens, eenvoudig op maat worden gemaakt zodat deze vrij eenvoudig te plaatsen zijn tussen de kepers. In tegenstelling tot glaswol, is houtwol niet irriterend voor ogen en luchtwegen. Een uitstekend milieuvriendelijk dakisolatie materiaal.
Kurk
Kurk is, net als schapenwol, één van de duurdere milieuvriendelijke dakisolatie soorten. Dit komt omdat kurk niet alleen over vrijwel alle reeds benoemde goede eigenschappen beschikt, maar ook nog eens akoestisch zeer goed isoleert.
Kurk is verkrijgbaar als platen, als in korrels. De platen kunnen, net als hout- en glaswol, tussen de kepers worden geplaatst. Desnoods in meerdere lagen. Kurk in korrelvorm wordt ingeblazen in het dak.
Hennep
De hennepplant. Ze biedt zoveel meer dan waar ze bekend om is geworden. De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en qua structuur prima toe te passen in isolatiedekens. Hennep kent echter wel een groot nadeel; hennep is niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes.
De dekens zijn over het algemeen verkrijgbaar in diktes uiteenlopend van 30 tot 190 mm dikte en worden veelal toegepast bij isolatie van hellende daken of vloeren.
Welke dakisolatie soort past het beste bij mij?
De meest gangbare dakisolatie soorten hebben we besproken, maar misschien hebben we het nu juist wel nog moeilijker gemaakt. Voor iedere soort valt wel iets te zeggen natuurlijk.
Wat altijd raadzaam is, is het vergelijken van verschillende isolateurs.
Niet alleen het betreffende isolatiemateriaal kan van invloed zijn op de keuzes die u maakt, ook de isolateur is van invloed op de investering die u uiteindelijk doet voor uw dakisolatie.
De investering in het juiste dakisolatiemateriaal levert u vaak geld op. U gaat immers besparen op de energie nota.
Het vergelijken van verschillende isolateurs kan een nog grotere besparing op uw investering opleveren. Vaak verschillen onderlinge prijzen namelijk tot wel 40%!
Vergelijk daarom niet alleen de verschillende materialen die wij hierboven met u besproken hebben, maar zeker ook de verschillende vaklui in uw regio. Vergelijken loont altijd!