Hennep: 100% natuurlijk isolatiemateriaal

Mike avatar

Mike op 24-03-2016

Energiezuinig wonen wordt alsmaar populairder en zeg nu zelf: wat is er mooier dan een energiezuinige woning realiseren met 100% natuurlijke materialen? Hennep is zo'n 100% natuurlijk materiaal en is uitermate geschikt om te gebruiken als isolatiemateriaal. Ontdek in onderstaand artikel alles wat je zou moeten weten over hennep als 100% natuurlijk isolatiemateriaal!

hennep dakisolatie

Hennep als isolatiemateriaal

Hennep is een veelzijdige plant. Onderdelen van de plant worden voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. De vezels en de harde stukken schil worden gebruikt bij het vervaardigen van duurzaam isolatiemateriaal. Het grote voordeel van hennep is dat de plant snel groeit en eenvoudig is te verbouwen zonder toevoeging van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Het productieproces is dan ook 100% natuurlijk. Sterker nog: tijdens de groei van de plant zet hennep grote hoeveelheden CO2 om en helpt dus zelfs mee aan bestrijding van het klimaatprobleem.

Voordelen van hennep als isolatiemateriaal

Hennep kan als isolatiemateriaal gebruikt worden voor dakisolatie, vloerisolatie en gevelisolatie. De hennep wordt meestal aangeleverd in rollen of platen en is te bewerken met een speciaal mes of een elektrische zaag. Isolatiedekens van hennep zijn samengesteld uit korte hennepvezels, eventueel met steunvezels van zetmeel of polyester. Qua isolatiewaarde doet hennep niet onder voor overige isolatiematerialen. De isolatiewaarde is middelhoog.

Andere voordelen van hennep als isolatiemateriaal:

  • Schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen
  • Weinig energie benodigd tijdens productieproces
  • Geen irritaties aan huid of ogen tijdens de verwerking
  • Zeer hoge vochtweerstand en vochtregulerend
  • Ook akoestische isolatie

Niet overal verkrijgbaar

Hennep is dus een hele goede keuze als je milieubewust wilt isoleren, maar op dit moment nog zo specialistisch dat een heleboel isolatie leveranciers het nog niet in het assortiment hebben. Daarnaast is het niet het voordeligste isolatiemateriaal. Isoleren met hennep kost ongeveer € 18,- per m².

De keuze voor hennep als isolatiemateriaal is dan ook echt een bewuste keuze en niet een trend of een goedkope oplossing. Als je er voor kiest om te isoleren met hennep doe je dat vaak vanwege duurzame en milieuvriendelijke overwegingen.

Om toch tot een goede prijs te komen met hennep als isolatiemateriaal is het raadzaam om isolatiespecialisten die hennep in het assortiment hebben met elkaar te vergelijken qua prijs en beschikbaarheid. Op die manier verzeker je jezelf altijd van de beste prijs-kwaliteit verhouding. In veel gevallen kan je zo gemakkelijk besparen op de isolatiekosten en in sommige situaties bespaar je met zo'n vergelijking tot wel 40%.

Vergelijk daarom altijd offertes van meerdere specialisten voordat je een definitieve vakman aanstelt om de woning te komen isoleren met hennep als isolatiemateriaal!


Laat een reactie achter, vinden we leuk!