Hellend dak isoleren

Dakisolatie aan een hellend of schuin dak is een veel voorkomende vorm van isolatie wanneer men er voor kiest om hun huis te laten isoleren. Logisch ook, aangezien de warme lucht in huis opstijgt en via het dak het de woning verlaat. Door isolerend materiaal aan het dak te plaatsen wordt de warmte veel langer in huis gehouden, zo kunt u behoorlijk besparen op stookkosten. Isolatie aan een hellend dak vergt een andere aanpak dan isolatie aan een plat dak. Er zijn door de jaren heen veel verschillende manieren ontwikkeld om een hellend dak te isoleren. We bespreken hieronder de verschillende isolatiemethodes.

Hellend dak isoleren

Isolatiemateriaal voor hellend dak

We zullen alleen de koud-dakconstructie bespreken, aangezien deze vorm van isoleren vrijwel altijd wordt gekozen bij isolatie aan een hellend dak. De koud-dakconstructie houdt in dat er aan de binnenkant van de dakconstructie wordt geïsoleerd. Voor welk type isolatiemateriaal u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw voorkeur wat betreft de prijs, de isolatiewaarde en de duurzaamheid van het isolerend materiaal. Er kan worden geïsoleerd met de volgende materiaalsoorten:

- EPS platen
- Glaswol rollen en platen
- Isolatiefolie
- Vlasvezel platen

Het te kiezen materiaal is ook enigszins afhankelijk van het soort dak dat u heeft en hoe de dakconstructie is opgebouwd. Bij een constructie met veel hoekjes en bochten kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een meer flexibel materiaal zoals bijvoorbeeld isolatiefolie of glaswol. Wanneer u de isolatiewaarde het belangrijkst vindt, kunt u het beste kiezen voor EPS platen.

Dampremmend materiaal

Het is bij isoleren aan de binnenzijde van een hellend dak wel belangrijk om eerst een dampremmend materiaal aan te brengen. Op deze manier wordt voorkomen dat er vocht in de dakconstructie kan gaan zitten, dit zou anders als gevolg kunnen hebben dat er houtrot kan optreden. Geheel voorkomen dat er vocht in de dakconstructie terecht komt is vrijwel onmogelijk, vandaar ook dat er vaak een damp doorlatende folie geplaatst wordt aan de buitenzijde van de dakconstructie. Zo kan het vocht dat toch in de dakconstructie terecht komt deze ook weer via deze folie verlaten.

Vragen

Dat mag altijd.

Kosten voor het isoleren van een hellend dak zijn van verschillende factoren afhankelijk. De grootte van de te isoleren oppervlakte speelt natuurlijk een rol, ook materiaalsoort en de moeilijkheidsgraad voor het aanbrengen van de isolatie zijn van belang. Verder is het ook zo dat isolatiebedrijven verschillende prijzen hanteren. Vergelijk daarom dus altijd offertes! Voor meer informatie bekijk onze pagina
Jazeker. Wanneer de zolder in huis niet als leefruimte gebruikt wordt is zoldervloer isolatie een perfecte manier van isoleren!
Uiteraard. Isolatie van een plat dak kan op verschillende manieren. Lees er meer over op de pagina over plat dak isolatie.