Hellend dak isoleren
Dakisolatie aan een hellend of schuin dak is een veel voorkomende vorm van isolatie wanneer men er voor kiest om hun huis te laten isoleren. Logisch ook, aangezien de warme lucht in huis opstijgt en via het dak het de woning verlaat. Door isolerend materiaal aan het dak te plaatsen wordt de warmte veel langer in huis gehouden, zo kunt u behoorlijk besparen op stookkosten. Isolatie aan een hellend dak vergt een andere aanpak dan isolatie aan een plat dak. Er zijn door de jaren heen veel verschillende manieren ontwikkeld om een hellend dak te isoleren. We bespreken hieronder de verschillende isolatiemethodes.
Isolatiemateriaal voor hellend dak
We zullen alleen de koud-dakconstructie bespreken, aangezien deze vorm van isoleren vrijwel altijd wordt gekozen bij isolatie aan een hellend dak. De koud-dakconstructie houdt in dat er aan de binnenkant van de dakconstructie wordt geïsoleerd. Voor welk type isolatiemateriaal u het beste kunt kiezen is afhankelijk van uw voorkeur wat betreft de prijs, de isolatiewaarde en de duurzaamheid van het isolerend materiaal. Er kan worden geïsoleerd met de volgende materiaalsoorten:
- EPS platen
- Glaswol rollen en platen
- Isolatiefolie
- Vlasvezel platen
Het te kiezen materiaal is ook enigszins afhankelijk van het soort dak dat u heeft en hoe de dakconstructie is opgebouwd. Bij een constructie met veel hoekjes en bochten kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een meer flexibel materiaal zoals bijvoorbeeld isolatiefolie of glaswol. Wanneer u de isolatiewaarde het belangrijkst vindt, kunt u het beste kiezen voor EPS platen.
Dampremmend materiaal
Het is bij isoleren aan de binnenzijde van een hellend dak wel belangrijk om eerst een dampremmend materiaal aan te brengen. Op deze manier wordt voorkomen dat er vocht in de dakconstructie kan gaan zitten, dit zou anders als gevolg kunnen hebben dat er houtrot kan optreden. Geheel voorkomen dat er vocht in de dakconstructie terecht komt is vrijwel onmogelijk, vandaar ook dat er vaak een damp doorlatende folie geplaatst wordt aan de buitenzijde van de dakconstructie. Zo kan het vocht dat toch in de dakconstructie terecht komt deze ook weer via deze folie verlaten.
Vragen
Dat mag altijd.