Plat dak isoleren

Het laten isoleren van een plat dak vraagt een geheel andere aanpak dan isolatie van een hellend dak. Daarnaast kan ook niet ieder plat dak aan de binnenzijde geïsoleerd worden. Hieronder zullen we bespreken welke isolatie methodes kunnen worden toegepast bij het isoleren van een plat dak.

Plat dak isoleren

Plat dak isolatie aan binnenzijde

Het isolerend materiaal wordt bij een plat dak aan de binnenzijde bevestigd wanneer we spreken over een koud-dakconstructie. In dat geval zit de dragende constructie onder het dak. Het isolerend materiaal wordt dan tussen deze dragende constructie en het dak geplaatst. Het dak zal hierdoor de temperatuur van de buitenlucht aannemen, vandaar ook dat het de koud-dakconstructie genoemd wordt. Deze methode brengt echter wel een risico met zich mee. Het het vocht kan namelijk van binnenuit nergens heen en kan dus in de dakconstructie gaan zitten. Vooral bij een dakconstructie van houd kan dit risicovol zijn, omdat er houtrot kan optreden. Om de kans op optrekkend vocht dat de constructie kan bereiken te verkleinen, kan er dampremmende folie aan de binnenzijde van het isolerend materiaal aangebracht worden. Er wordt in zo'n geval vaak voor steenwol of een variant die daar op lijkt gekozen als isolatiemateriaal.

Plat dak isolatie aan buitenzijde

Om bovengenoemd risico te voorkomen wordt er bij isolatie voor een plat dak daarom doorgaans gekozen voor isolatie aan de buitenzijde van het dak. Er wordt dan ook gesproken van een warm-dakconstructie. Omdat het isolerend materiaal in dit geval aan de buitenzijde van het dak wordt geplaatst, zal het dak de temperatuur van de binnenlucht aannemen. Er wordt hiervoor vaak gebruik gemaakt van isolatieplaten als isolerend materiaal, met als gevolg dat het dak dus ietwat hoger komt te liggen. Erg belangrijk hierbij is dat er ook rekening wordt gehouden met de afwatering, zodat er geen stilstaand water op het dak kan blijven liggen. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat het isolerend materiaal het water opneemt en daardoor kan het zijn functie verliezen en in het ergste geval zelfs het vocht door naar binnen lekken. Het is daarom ook van belang dat dit door een erkende en vakkundige firma wordt geplaatst. Het isolerend materiaal dat vaak voor buitenisolatie wordt genomen is XPS.

Kosten plat dak isoleren

De kosten voor isolatie aan een plat dak uitgevoerd door een vakman bedragen zo'n 50 EUR per vierkante meter. Isolatie aan een plat dak is ten opzichte van isolatie aan een hellend dak iets duurder, dit komt omdat de afwerking bij plat dak isolatie aanzienlijk nauwkeuriger moet worden toegepast. U kunt echter besparen op isolatiekosten door meerdere isolatie offertes aan te vragen bij verschillende dakisolateurs en deze goed met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit. Vul hieronder uw postcode in, ontvang meerdere isolatie offertes uit uw regio en bespaar!

Vragen

Dat mag altijd.

Kosten voor het isoleren van een plat dak zijn van verschillende factoren afhankelijk. De grootte van de te isoleren oppervlakte speelt natuurlijk een rol, ook materiaalsoort en de moeilijkheidsgraad voor het aanbrengen van de isolatie zijn van belang. Verder is het ook zo dat isolatiebedrijven verschillende prijzen hanteren. Vergelijk daarom dus altijd offertes! Voor meer informatie bekijk onze pagina dak
Uiteraard kan dat. Isolatie aan van een hellend dak komt veel voor. Ook hiervoor zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar. Meer info over het isoleren van een hellend dak vindt u hier.
Ja. Er gelden hierbij wel een enkele voorwaarden. Meer informatie over belastingvermindering bij dakisolatie vindt u hier.